Hoge Raad Den Haag

Hoge Raad Den Haag
Korte Voorhout 8, 2511 EK Den Haag, Nederland
Gevel, Interieur - Marmer & Kalksteen
Den Haag 2015 Garages

Hoge Raad Den Haag

Tegenover het Ministerie van Financiën aan  het Korte Voorhout in Den Haag is de nieuwbouw van de Hoge Raad gebouwd. Het gebouw omvat circa 15000 meter vloeroppervlak en heeft een eigen parkeer garage met ruimte voor 55 auto’s. De Hoge Raad is een zeer prestigieus bouwprojcet waarvoor de opdracht naar het bureau van Claus Kaan ging. De paradox in de ontwerp opdracht van de Hoge Raad is: “de Hoge Raad staat midden in de samenleving maar tegelijkertijd is er het geheim van de raadkamer.” Open en toch deels gesloten zo is het ook uit te leggen. Kaan koos voor een begane grond gevel die geheel uit glas bestaat waarachter natuursteen elementen geplaatst zijn. Daarna koos hij voor een eerste etage die met natuursteenplaten is bekleed. De rest van de etages is vervolgens weer uit glas gevat in metalen tussen strips opgetrokken. De openheid van de rechtspraak en wat men daar doet wordt er mee onderstreept. Voor het gebouw zijn de standbeelden van de belangrijkste Nederlandse rechtsgeleerden herplaatst.

Wat zien we

Het eerste wat opvalt, zijn de standbeelden van de rechtsgeleerden op grote crème kleurige natuurstenen sokkels met hun naam erop. Die beelden zijn geplaatst tegen een glazen wand die de hele verdieping beslaat. Achter die glazen wand zien we massieve wanden die bekleed zijn met natuursteen. Dat geldt ook voor de vloeren in hetzelfde materiaal. Op de eerste etage zien we boven de glas pui een met natuursteen platen bedekte gevel wand.

Natuursteen

Als natuursteen is gekozen voor een crème kleurige kalksteen in gezoete en voor de vloeren in een wat meer eiglans uitvoering. Er is op een groot aantal plaatsen gekozen om de natuursteen massief toe te passen als zitelement en als wandafwerking.

Aanvullende informatie

  • Adres: Korte Voorhout 8, 2511 EK Den Haag
  • Oplevering: 2015
  • Aannemer: BAM Utiliteitsbouw - Bunnik

Kleuren

Google map

Architect Claus en Kaan architecten

Claus en Kaan Architecten is een Nederlands architectenbureau, wiens ontwerpen vaak een ondogmatisch minimalisme laten zien. Het bureau is opgericht…
Meer weten

Vergelijkbare architectuur

Claus en Kaan architecten